1.Forward bloc was formed by-
Ans-  Subhash Chandra Bose
2. bioremediation is-
Ans- the use of 
either naturally occurring or deliberately introduced microorganisms to 
consume and break down environmental pollutants, in order to clean a 
polluted site.
3.First Indian women to climb mount Everest-
Ans- Bachendri Pal.
4. 0 kelvin equal to -
Ans- (-273.15 Celcius)
5.Who is the father of green revolution-
Ans- MS Swaminathan
6.Who said din-e- elahi as something folly rather than wisdom
Ans- 
7.Bible of socialism
8.Speaker submits resignation to-
Ans- Deputy Speaker
9. Swar Jyanti Shahri rozgar Yojan related to- 
Ans- Urban poverty
10.First national park of India-
Ans- Jim Corbett National Park
11.Who regulates insurance in India- 
Ans- (IRDAI )
12.Country to detonate its hydrogen bomb-
Ans- North Korea
13.First session of INC was presided by- 
Ans- Womesh Chandra Bonnerjee
 

Post a Comment
Post a Comment