Q1.Vice chairman of NITI Aayog-
Q2. Deepika kumari related to which field- 
Ans- Archery
4. Aids virus destroy which blood cells- 
Ans- T blood cell (lymphocyte) 
Q5.Absolute zero temperature-
Ans- Zero Kelvin
Q6.Redcliff line between – 
Ans- India and Pakistan
Q7.Earthquake prone area in India among some plains
Q8.Effect of devaluation on exports and imports-
Q9. Amendment of constitution as per which article-
Ans- Article 368
Q10. Which Delhi sultanate ruler started the copper coins
Ans. Muhammad bin Tughluq
Q11. Golden handshake scheme related to 
Ans. Voluntary Retirement 
Q12. At very low-temperature lead behaves as 
(i) Insulator 
(ii) Conductor
(iii) Semi-conductor
(iv) Super Conductor 
Q13. Another name of Vijay Nagar empire 
Ans. Hampi 
Q14. Tripataka is a text book  of 
Ans. Buddhism 
Q15. Mausoleum of Akbar is in which city
Ans. Sikandra 
Q16. Tenure of 10 non-permanent members of security council
Ans. 2 year 
Q17. Ragini dance is related to which state 
Ans. Haryana    
Q18.  which is natural polymer?
a.Starch
b.nylon 
c.bakelyte 
d.Teflon
Ans. starch
 
Q19. Pt. Bheemsen joshi belongs to which category...
Ans. music 
 

Post a Comment
Post a Comment